Δημόσια Βιβλιοθήκη Νέας Υόρκης

_ ή αλλιώς : NYPL

  Η δημόσια βιβλιοθήκη της Γιόρκης είναι ένα έργο τέχνης.  Από άποψη αρχιτεκτονικής και λειτουργίας.  Η δεύτερη μεγαλύτερη στα στέιτς και η τέταρτη στον κόσμο.  Έτσι λέγεται, και τέτοια είναι η φήμη.

  Πολλές οι φορές που στέκουμαι στο απέναντι πεζοδρόμιο για να χορτάσει το μάτι μου το όλον, τα περίτεχνα σκαλίσματα, τα φαρδιά σκαλοπάτια της εισόδου, τους δύο λέοντες και την ελευθερία που εκπέμπει.  Με συγκινεί και μου προκαλεί ψυχική ανάταση.  Ίσως επειδή παραπέμπει σε οικεία -για έλληνα- αρχιτεκτονήματα και σύμβολα και μεγαλεία.

  Και όταν βαδίζω, να περάσω να πατήσω στην μεριά της, δεν βιάζω τον βηματισμό διόλου.  Ανεβαίνω τα σκαλιά αργά.  Και πάντα χαιρετίζω την φαινομηρίδα στ’ αριστερά.  Κάποτε κάθομαι και σ’ ένα απ’ τα πράσινα σιδερένια τραπεζοκαθίσματα του περιβάλλοντα χώρου της εισόδου.

  “Εδώ, στον τόπο αυτό, κάποτε…” μού είπε με περηφάνεια ο μαύρος Λεωνίδας, φύλακας των θερμοπυλών της βιβλιοθήκης, “…έδωσε μάχη ο Ουάσινγκτον με τους βρετανούς.  Για να υπερασπιστεί τα ιερά και τα όσια της πόλης.”


476 Fifth Avenue (42nd St and Fifth Ave)
New York, NY, 10018

Website : NYPL

Leave a Reply, dear

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.