Lucy και Κοζάνη

Lucy και Κοζάνη

Η Λούσι στίς δυό φωτό στ’ αριστερά. Αυστραλοπίθηκο τήν είπαν και την βαφτίσαν Λούσι, γιατί -στην χαρά επάνω για το εύρημα και την ανακάλυψη- χορεύανε και τραγουδάγανε το τραγούδι των Μπήτλς: “Lucy in the Sky With Diamonds”. Βρέθηκε στην Αιθιοπία. Και, κατά κάποιο τρόπο, συνδέουν την προέλευση και εξέλιξη τού δικού μας είδους με την Αφρική και τη Λούσι. Όχι ότι έχω πρόβλημα, και τιμή μας και καμάρι μας αν είναι έτσι.

Στα δεξιά είναι μιά φωτογραφία σε δύο αποσπάσματα. Στον δρόμο για το Πεντάβρυσο, κοντά στον οικισμό Περδίκκα, στην Κοζάνη. Μην μπερδεύετε το εύρημα με τα ευρήματα στα Γρεβενά, άλλα εκείνα και σ’ άλλη περιοχή.

Χρονολογούνται περίπου 3 000 000 χρόνια πριν, και τα δυό ευρήματα. ΑΛΛΑ στην δεύτερη περίπτωση συμβαίνει το εξής: το μαμούθ κατέληξε μετά από κυνήγι. Τού κάρφωσαν οστό από μηρό αλόγου στο μάτι. Το είχαν κάμει αιχμηρό και μύτη για ακόντιο. Κατάλληλο για εργαλείο κυνηγιού, δηλαδή. Βρέθηκαν κι άλλα εργαλεία. Έκαμαν κομμάτια και μπριζόλες τον ελέφαντα με εργαλεία φτιαγμένα από κρυστάλλους. Και, μάλιστα, μιλάμε για ομάδα κυνηγών. Τους υπολογίζουν στούς τριάντα.

Που σημαίνει ότι η Λούσι δεν μπορούσε η έρημη να στήσει τέτοιο κυνήγι, να φτιάξει παρόμοια εργαλεία και λοιπά τινά. Αφήστε που την έχω για χορτοφάγα. Δηλαδή, θέλω να πω ότι έχουμε στην ίδια περίπου χρονολογία μιά “συγγένεια” στ’ αριστερά και μιά ύπαρξη τού είδους μας στα δεξιά. Αν στέκουν όλα αυτά βέβαια.

 

imageedit_63_9171618092

 

2 thoughts on “Lucy και Κοζάνη

Leave a Reply, dear

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.