Παιδί τής κατοχής

Παιδί τής κατοχής

Παιδί τής κατοχής. Σεργιανούσε με ένα ψευτοκασελάκι πέριξ κι εντός τού άστεως. Έπιανε πόστο όπου πετύχαινε κυκλοφορία, περαστικούς, διαβάτες κι αστική ευγένεια. Να γυαλίσει κανά πατούμενο, να εισπράξει πενταροδεκάρες, να συνδράμει στα τής οικογενείας. Πρόσφυγας ο πατέρας, τον έφερε στη ζωή στα εξήντα. Αυτός πουλούσε σύκα, απ’ τις συκιές τού Μοσχάτου. Δεν ήταν το Μοσχάτο αυτό πού είναι σήμερις, δηλαδή, αλλά δεντροπερίβολο μέγα, τρανό, σωτήριο.

Άπλωσε το ποδάρι ο κύριος, σήκωσε την πιέτα, τράβηξε την κάλτσα, έγινε καθρέπτης το πατούμενο. Κι έφυγε σαν “κύριος” , δεν πλήρωσε τ’ ανήλικο και την υπηρεσία, το ξεσκόνισμα, το βούρτσισμα, το γυάλισμα. Σαν έφτασε ο από μηχανής θεός, το τράμ, σκαρφάλωσε στα πισινά του ο πιτσιρίκος, αποκαμωμένος να τραβήξει σπίτι.
Και ως εκ θαύματος νάσου ο κύριος στον δρόμο κατά την διαδρομή. Απλώνει το χέρι ο Γιαννάκης κι αρπάζει την καπελαδούρα τού κυρίου, κι έκαμε δώρο τού γέρου του το λάφυρο, να μην τον τρώει ο ήλιος, να μην τον μουσκεύει η βροχή. Είπε πώς τ’ αγόρασε, όχι πώς το βούτηξε. Χάρηκε ο γέρος, αλλά συμβούλεψε να μην κάμει έξοδα ασκόπως.

Βρέθηκε στ’ Αμέρικα τ’ ανήλικο, πρόκοψε κι έκαμε ωραία οικογένεια. Φρόντισε και για τούς πένητες. Και τράβηξε ες Ουρανίας ατραπούς η ψυχή του, πριν από λίγο καιρό, και κοντά στην αγαπημένη του σύζυγο που συχνά πυκνά την φώναζε “μάνα μας”.

Video:  https://streamable.com/x8ro0

 

Leave a Reply, dear

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.